Image

Vochtige wondgenezing: 5 redenen om ervoor te kiezen

5 min. leestijd
Toon meer

Als het gaat om de behandeling van kleine wondjes laten sommige mensen de lucht het genezingswerk doen. Dit heet vochtige wondgenezing. Ben jij ook zo iemand? Denk daar eens goed over na.

Je hebt jezelf bezeerd en het gevolg is een snijwond of een schaafwond. Denk je dat je geen pleister nodig hebt? Misschien heb je ergens gehoord dat de wond aan de lucht laten genezen de beste manier is. Medisch onderzoek wijst uit dat het tegendeel waar is en dat het creëren van vochtige wondomstandigheden niet alleen het genezingsproces versnelt, maar ook littekens en korstjes voorkomt, wat betekent dat het resultaat een mooie, gave huid is. Daarom zijn Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters gebaseerd op het principe van vochtige wondgenezing.

Hier zijn enkele goede redenen waarom het creëren van vochtige omstandigheden voor de genezing van je wond, hoe groot of klein die ook is, je huid sneller en beter herstelt met een kleinere kans op littekens of korstjes. Ontdek wat medische experts al weten en waarom dit de beste methode is.

1 - Vochtige wondgenezing versnelt genezing van de huid

Medische afbeelding van vochtige wondgenezing
Vochtige wondgenezing stelt de huid in staat zich te vernieuwen

Om je wond nieuw huidweefsel te laten vormen, moeten zich nieuwe cellen vormen.

Maar voor celgroei is een vochtig milieu nodig! Het hoofddoel van vochtige wondbehandeling is om de optimale vochtige omstandigheden te creëren en te behouden waarin je huid zichzelf kan vernieuwen. In een wond die vochtig wordt gehouden onder een pleister voor vochtige wondgenezing, zoals Hansaplast Snelle Wondgenezing, kunnen cellen sneller groeien, delen en migreren. Dit versnelt de wondgenezing tot maar liefst 50%!*

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care 2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

2 - Je gaat korstjes tegen met vochtige wondgenezing

Onder vochtige wondgenezingsomstandigheden wordt de vorming van een hard korstje voorkomen. Dit komt omdat vochtige wondgenezing de groei en migratie van nieuwe cellen stimuleert en ervoor zorgt dat belangrijke eiwitten voor het sluiten van de wond blijven waar ze moeten zijn om hun reparatiewerk te kunnen verrichten.
Wonden die aan de lucht drogen, krijgen altijd een korstje waardoor het moeilijk voor een wond is om te sluiten, omdat nieuw huidweefsel zich onder die droge omstandigheden moeilijk kan vormen.

Wat veel mensen niet weten: een korstje is geen teken van gezonde genezing, maar weerhoudt de huid er zelfs van om te genezen en weer gaaf te worden.

3 - Met vochtige wondgenezing hou je de wond soepel

Pleister voor vochtige wondgenezing
De Hansaplast Snelle Wondgenezing pleister versnelt de genezing en voorkomt dat er zich korstjes vormen

Als je jouw wond afdekt met een pleister voor vochtige wondgenezing betekent dat ook dat je jouw wond soepel houdt, omdat er zich geen korstje vormt (zie 2.) Dit leidt tot een betere beweeglijkheid, vooral als jouw wond op gewrichten zoals knieën of ellebogen zit. Bovendien zorgt het vochtig houden van uw wond ervoor dat het verwijderen of vervangen van uw pleister pijnloos is, omdat niets van het nieuw gevormde weefsel eraf komt.

4 - Littekens voorkomen door wond vochtig te houden

Schouder zonder littekens door vochtige wondgenezing

Wie wil er nou een litteken om er jaren na de verwonding nog aan herinnerd te worden waar die wond zat?
Vochtige wondbehandeling is de beste manier om te zorgen voor genezing en om de kans op korstjes en uiteindelijk littekenvorming te verminderen. Elke pleister voor vochtige wondgenezing (zoals Hansaplast Snelle Wondgenezing, Hansaplast Invisible Protection of Hansaplast met Wondhelende Crème) geeft betere cosmetische resultaten.

5 – Omdat vochtige wondgenezing huidvriendelijk is

Pleister voor vochtige wondgenezing
Een geavanceerde pleister die zelfs wondhelende crème bevat

Alle Hansaplastproducten voor vochtige wondgenezing maken gebruik van huidvriendelijke materialen die zorgen voor groot comfort (ultradun, flexibel en ademend materiaal, zoals polyurethaan dat mee rekt met de huid) en geavanceerde technologieën bieden, zoals hydrocolloïdtechnologie. Dat alles is ideaal voor een gevoelige huid.

Slimme oplossingen die vochtigewondgenezing stimuleren

Het Hansaplastassortiment bevat veel verschillende, technologisch geavanceerde producten voor wondgenezing waar u uit kunt kiezen:

Verwar vochtige wondgenezing niet met een 'vochtige pleister'!
Denk niet dat het aanbrengen van een normale, natte pleister hetzelfde effect heeft als het creëren van omstandigheden voor vochtige wondgenezing! Aanbevolen wordt om een normale pleister dagelijks te vervangen, vooral als deze nat wordt onder de douche. Om te zorgen voor een goede bescherming en betrouwbare kleefkracht, kies je voor Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters. Deze bieden de ideale omstandigheden voor natte wondgenezing voor een mooie genezing van je huid, zijn waterbestendig en kunnen enkele dagen lang blijven zitten.

Wond vochtig of droog houden? Een vergelijking

Vochtige wondbehandeling voorkomt de vorming van een korst, zodat epitheelcellen zich horizontaal naar buiten kunnen verspreiden via de dunne laag wondexsudaat om de wond snel te sluiten.   

  Droge wondgenezing Vochtige wondgenezing

Na 14 dagen

   
StandaardpleisterHansaplast Snelle Wondgenezing


*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care 2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

Image

Snelle Wondgenezing: Wilt u de genezing versnellen met maar liefst 50%? Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing pleisters. De geavanceerde technologie zorgt dat de wond het natuurlijke genezingsproces versnelt. Het gebruik van Snelle Wondgenezing pleisters helpt de littekenvorming van uw genezen wond te voorkomen door het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen. Ze zijn ook waterbestendig, zeer comfortabel om te dragen (pleister van polyurethaan) en kunnen enkele dagen lang blijven zitten.

Lees meer

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte. Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken. Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een professional in de zorg in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.

De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

Verwante artikelen

Verwante producten