Image

Brandwonden verzorgen en behandelen

4 min. leestijd
Toon meer

Wat zijn brandwonden?

Brandwonden zijn vervelend en kunnen u gemakkelijk overkomen tijdens het koken, bij het barbecueën of wanneer u met vuur bezig bent. Leer meer over de verschillende gradaties van brandwonden en hoe je deze kan verzorgen en behandelen. 

Brandwonden van 1 tot 3: ken de verschillende gradaties

Brandwond medische afbeelding
Doorsnede van gezonde huid; © Hansaplast
3D afbeelding brandwond
Doorsnede van verbrande huid (eerste tot derde graad) © Hansaplast

Eerstegraads (oppervlakkige) brandwonden

Dit zijn de lichtste brandwonden die u kunt krijgen en deze zijn alleen van invloed op de opperhuid. De verbrande huid is rood, iets gezwollen, pijnlijk, droog en heeft geen blaren. Lichte zonnebrand is hier een voorbeeld van. Weefselschade op de lange termijn door deze brandwonden komt zelden voor.

 

Tweedegraads brandwonden

Hierbij zijn de opperhuid en een deel van de onderliggende lederhuid beschadigd. Deze worden vaak veroorzaakt door verbranding door schroeien of vlammen. De brandwond is rood, heeft blaren, is gezwollen en is pijnlijk.

HOE DIEP IS UW
HUID AANGETAST?

 

Derdegraads brandwonden

Derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en de lederhuid en kunnen zelfs het onderliggende, onderhuidse weefsel, botten, spieren en pezen beschadigen. De verbrande huid kan er wit of zwart uitzien. Er is geen gevoel op die plaats, omdat de zenuwuiteinden vernietigd zijn.

Brandwonden verzorgen en behandelen

U kunt zich gemakkelijk branden en of het nu door vuur of door een huishoudelijke hittebron gebeurt, het gebeurt doorgaans bliksemsnel en overvalt u. Ontdek wat u kunt doen als het geen ernstige derdegraads brandwond is die is veroorzaakt door chemicaliën of waarbij grotere stukken van de huid zijn beschadigd. In dat geval heeft u onmiddellijk medische zorg nodig.

3 stappen bij behandeling van brandwonden

Image

Stap 1

Ga weg bij de bron en stel allereerst het gevaarlijke gebied veilig: Zet elektrische apparaten uit, doof de vlammen of verwijder heet water of de bron van hitte of vlammen voordat u de wond behandelt.
Lees meer
Koel de verbrande huid met koud water

Stap 2

Koel de verbrande of geschroeide huid onder koud stromend water gedurende ten minste tien minuten of totdat de pijn wegtrekt. Doe er geen ijs op. Als u de brandwond koelt met water kan u de pijn verlichten en vermindert u zwelling van de huid en de vorming van blaren.

Lees meer
Image

Stap 3

Droog de aangetaste huid voorzichtig en zorgvuldig. Smeer niets op de brandwond.

Lees meer

NIET DOEN! Doe nooit vet of boter op brandwonden en verwijder niets wat aan de huid zit vastgeplakt, zoals kleding. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Wanneer u een arts moet raadplegen bij brandwonden

Zelfs bij eerste- en tweedegraads verbrandingen moet u een arts raadplegen als de brandwond groot is of wanneer de verbrande huid, na de eerste pijnverlichting, opnieuw tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, hitte, zwelling, pijn, jeuk of branderigheid.

Daarnaast is medische zorg nodig indien een kind is verbrand, als de brandwond op gevoelige lichaamsdelen zit, bijvoorbeeld in het gezicht, of indien u vragen of twijfels hebt.

Bij derdegraads brandwonden moet u altijd onmiddellijk een arts raadplegen.

Brandwonden voorkomen

Gelukkig kunnen veel brandwonden worden voorkomen. De meeste gebeuren in het hart van het huis: de keuken. Hier zijn wat tips om u te helpen uw keuken veiliger te maken.

  • Blijf altijd in de keuken wanneer er eten wordt gekookt. Laat u niet afleiden door de telefoon, iemand die u roept vanuit een andere kamer, enz.
  • Draag beschermende ovenwanten wanneer u iets uit een hete oven haalt. 
  • Draai de grepen van pannen naar achteren of naar het midden van het fornuis, zodat ze niet omvallen.
  • Houd voorwerpen zoals theedoeken, plastic zakken en lange mouwen weg van het hete oppervlak.
  • Kook niet terwijl u een kind of huisdier vasthoudt.
  • Houd kleine kinderen en huisdieren weg bij de oven of het fornuis.

Brandwonden door schroeien voorkomen

Van de vele soorten brandwonden die thuis kunnen optreden, zijn brandwonden door schroeien misschien wel de meest onverwachte. Kinderen hebben een dunnere huid dan volwassenen en krijgen eerder ernstige brandwonden door hete vloeistof. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen u en uw gezin beschermen.

Warm babyflesjes nooit op in de magnetron. Ze kunnen ongelijkmatig worden verhit en kunnen de mond van uw baby verbranden.

Lees meer
kokend water als oorzaak van brandwond

Pas op bij het omgaan met ketels, pannen en deksels van pannen met kokende vloeistof. Stoom kan uw polsen en handen gemakkelijk verbranden.

Lees meer

Het is een goed idee om grepen van pannen naar achteren of naar het midden van het fornuis te draaien, zodat kinderen geen pannen kunnen omgooien.

Lees meer
omgevallen heet koffiekopje als oorzaak van brandwond
Houd hete vloeistoffen zoals soep, koffie of thee weg bij de rand van het aanrecht of de tafel.
Lees meer

Als er een brandwond ontstaat, volgt u de stappen onder BEHANDELING en houdt u de wond afgedekt zodat deze de ideale omstandigheden voor vochtige wondgenezing heeft om goed te kunnen genezen. Als er zich een blaar vormt, laat deze dan met rust en maak de beschermende bovenlaag ervan niet kapot.

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.